Termiter


Eftersom det uppenbarligen fungerar bra att ladda upp bilder idag sa kommer det har en till. Termiter var valdigt vanligt forekommande i det omrade vi var i lordags. Har ar en som var precis utanfor reptilparken sa de hade satt upp en skylt som sa vad det var for nagot. Tyckte det var lite gulligt. Den ar sjukt hog den har. Minst 3-4 meter. Det fanns de som var annu storre, framforallt bredare och mer, vad ska jag saga, konstiga!

Det var nog allt for idag tror jag.
Asante

Pytonorm


Precis intill sjon fanns en reptilpark. Vi betalade hela 100 KSH for att komma in och titta pa ormar i burar bakom glas. Inte sa jatte spannande.
Dock var det har vart mina 10 svenska kronor. Det trodde ni inte om mig! Stor orm! Den vagde ungefar 20 kilo sa han och jag tror honom for den var inte latt.
Efter jag lamnat tillbaka den stora ormen fick jag en liten orm runt handleden som jag hade som armband. Den var kanske 70 cm lang men oj var laskig den var. Kandes som att den var mycket snabbare och, jag vet inte.. laskigare.

Krokodil


Vi sag aven krokodiler. De forsta korten man tog, pa lite avstand blev ju inget vettigt av men man var sa fascinerad av att vi fick se en vild krokodil sa man tog massa kort. Sen sag vi denna och kom sa nara som 2-3 meter innan han dok i vattnet sa det blev en ganska bra bild.
Jag dopte ju inlagget igar till flodhastar och ja, vi sag dem. Vi var ungefar 10 meter ifran en flodhastfamilj i var lilla bat. Jag kan saga att man kande sig ganska liten. Tyvarr ar bilderna pa dem inte sa bra for de hade bara precis halva huvudet over vattnet och precis nar man skulle ta kort dok de ner under ytan igen. Sa jag lagger inte tid pa att forsoka ladda upp de korten ens. Man maste verkligen veta att de ar dar for att se dem.

Fiskare


Vi akte vidare fran Bogoria till en sjo som heter Baringo. Dar tog vi oss en battur och stotte pa den har killen. Han bodde pa on ni ser i bakgrunden och han var fiskare. Eller, de sa det i alal fall. Han skulle kunna var en turistattraktion ocksa.
Honom kopte vi en fisk av for 20 KSH som han stoppade en trabit i sa att den skulle flyta. Fisken skulle vi sen mata "the eagle", (ornen, med tva prickar pa forsta bokstaven) med. Tyvarr kom det aldrig nagon orn sa vi slosade hela 2 SEK pa en fisk. Dumt!

Kokar agg i Bogoria


En man dar tog pa sig fullt ansvar for aggkokandet. Slappte inte snoret en minut. Jag tror han tillhorde lokalbefolkningen dar.

Flodhastar

Igar tog vi en lang tur med vannerna har nere. Vi akte till ett stalle som heter Bogoria Lake Natural Reserve. Dar fick vi se zebror, flamingo, antiloper och lite sant och dar fanns varma kallor som kokade och sprutade vatten. Jatte haftigt. En av killarna hade varit dar forr och hade med sig agg som vi kokade i vattnet. Vi la aggen i en plastpase som vi band i ett snore och sen kastade vi helt enkelt i dem i vattnet. Efter en stund tog vi upp dem och skalade dem och at pa plats. Skalet slangde vi helt enkelt pa marken. Sa hade man ju aldrig kunnat gora i Sverige. Da hade det varit staket runt hela stallet. Nu fanns det en skylt som sa att vattnet var varm och att man skulle akta sig typ. 

Sen akte vi vidare, at lunch pa vagen. Dar sag vi apor for forsta gangen under resans gang. Vi var fascinerade och de harifran skrattade at oss. Har nere ar de ohyra! 

Forsokte fa upp en bild men lyckades inte. Far bli en annan gang. Nu blir det lite lite text bara for det men sa ar det. De andra vantar pa mig, vi ska ut och ata. 

Tutaonana kesho.

 

 


Tusen tack

Jag vet inte om jag sagt det men jag blir jatte glad nar ni kommenterar mina inlagg! Man kanner sig ihagkommen trots att man ar sa langt borta! Jag blir alldeles varm inombords nar ni skrivit nagot sa fortsatt garna med det!


Idag blev en forelasning installd och den som var pa eftermiddagen handlade om statistik som vi redan last hemma sa den hoppade vi over.
Istallet gick vi en svang pa stan och handlade upp lite emr av vara pengar. De borjar ta slut trots att vi snalar. Kopte lite smycken. Det finns sa mycket fint! Tyvarr ar det inte sa gott om affarer som saljer traditionella afrikanska saker har. Det mesta ar "vasterlandskt" Blev tre halsband, tre par orhangen och ett armband. Allt detta for under 100 svenska kronor.
Sen kopte jag faktiskt en klanning i samma affar som jag kopte tva kjolar i veckan. Jag tittade pa den redan da men tankte att den nog var lite for kort for att det ska kannas bekvamt har nere men idag provade jag den och den var sa fin! Jag far anvanda den nar jag kommer hem om inte annat. Den kostade 44 kronor sa! Den var sa fin att pa att en kille som sag den kopte en likadan till sin flickvan!

Annars hander det inte sa mycket, eller det hander for mycket. Det ar at bada hallen. Man vill beratta allt men det kanns inte som att allt ar intressant att lasa.
Kvallarna har nere ar ganska langtrakiga. I onsdags skulle jag ringa hem till min man vid halv atta ungefar och da var han inte hemma utan pa stranden och jag fragade honom vad han gjorde dar sa sent. Jag hade glomt att kvallarna i sverige ar ljumna och ljusa. Har gar solen ner vid 18 och runt 19-tiden ar det becksvart. Da gar vi helst inte ut om inte vi gar i grupp sa darfor stannar vi oftast hemma. Vid 21 har det varit morkt nagra timmar sa da gar vi och lagger oss. Hela forsta veckan sov jag jatte daligt och vaknade runt 6.30 och kunde inte somna om utan lag och snurrade i sangen. Nu har jag insett att det beror pa att jag lagger mig for tidigt. En kvall den har veckan kom vi pa oss med att prata om att lagga sig vid 19.30. Det kandes ju ganska galet nar vi sen tittade pa klockan. Vi ska be nan taxi-kille om hans telefonnummer sa man kan bestalla en taxi och ta sig ut i alla fall. Som det ar nu maste vi ga ganska langt innan vi kommer nagonstans dar taxi-bilarna bara hanger. Vi kan ju inte bara sitta hemma och uggla heller. Vi trottnar snart pa varandra helt och hallet da.

Jag langtar inte hem men jag saknar kvallarna! Dessutom har jag hort att varmen kommit till er ocksa nu! Varmare an har nere tror jag. Har ar det 20-25 bara. Dessutom ar vi i skolan hela dagarna sa jag kommer nog vara blekast i kvarteret nar jag kommer hem. Tyvarr alltsa!

Imorgon ska vi pa utflykt och halsa pa lite flodhastar! Uppdaterar efter helgen!

Love!

Galet trad

Ett galet trad vi sag pa promenaden. Det var fullt av Maribo Storkar. Jatte haftigt!

 


Kvallspromenad

Vi tog en promenad i omgivningarna runt Eldoret eller nat. Tog en del fina bilder. Landskapet ar fantastiskt.

Har laddat upp nagra fler bilder men skrev bara rubriker. Har ju skrivit om Kerio View och ostfabriken innnan. 


Ostfabriken i Eldoret


Kerio View


Uppdatering

Idag regnade det en svang igen. Askade rejalt efter lunch men det lugnade snart ner sig.

Vi spenderade lite tid idag med att lagga over bilder fran var kamera till USB-minnen som vi hade med oss. Vi lanade dator fran den belgiska tjejen sa att vi skulle slippa ga 20 meter till biblioteket pa andra sidan gatan. Enda problemet var att vi alla fick varsin liten trojansk hast med oss! Underbart! Sa vi fick ga till biblioteket anda och radera allt vi hade pa minnena, men vi hade inte rattigheter att formatera minnet dar sa vi kilade ner till internet-stallet och bad honom att formatera utan att oppna nagot sa att vi inte sprider det vidare.
Vi ska ge honom bra emd dricks nar vi gar. Har ar alltid tomt sa han kan ju inte tjana jatte bra med pengar alltsa.

Kan ju uppdatera er angande de samosas jag skrev att vi atit sist. Nagra timmar senare, narmare bestamt runt midnatt, vaknade jag av att nagon spyr pa vart rum. Jag gick igenom vad hon atit och vad jag atit under dagen och inser att vi atit precis samma saker sa jag mar ganska illa sjalv maste jag saga. En gang i timmen, resten av natten vaknade jag sen av samma ljud och daremellan gick den andra tjejen upp pa toa titt som tatt eller lag i sangen och gnydde av magsmartor. En spannande natt kan man saga.
Jag blev dock aldrig dalig av samosasen och inte heller tjejen fran belgien sa det var ju skont. Tjejen som spydde mar nu mycket battre. Bara den andra tjejen som fortfarande har jatte ont i magen! Stackarn! Men hon har varit kanslig for laktos hemma och har druckit massa chai-te har nere sa.. Hoppas det gar over ifall hon undviker mjolk ett tag.

Igar var vi och tittade pa fotboll. Restaurangen vi skulle ga till hade bara sma skarmar och killen vi skulle fraga efter var inte dar sa vi gick till en nattklubb istallet dar killen fran USA kande lite folk sa vi tittade pa storbilds-tv istallet. Missade forsta 20 minuterna och de forsta malen men vi overlevde. Vi fick dock inget ljud for det var kareoke-kvall sa istallet for en kvick sportkommentator fick vi lyssna pa falska varianter av Whitney Houstons I will always love you. Alltsa, om man inte kan sjunga, varfor valjer man den laten. Whithey och Celin Dion ar inte ok pa kareoke om man inte ar sjukt duktig! De verkar inte forstatt det har nere. Matt, den amerikanska killen, sjong All my life med KC and JoJo. Han var battre an jag forvantat mig maste jag erkanna. Sjalv var jag ju dar for att titta pa fotboll sa jag gick tack och lov aldrig upp pa scenen.

Skolan haller pa for fullt har ocksa. Idag var forelasaren 65 minuter sen! Underbart. Vi har i alla fall lart oss att ta med oss bocker att lasa eller sa for vi har lart oss att det ibland drar ut pa tiden. Idag satt jag och skrev dagbok medan jag vantade. Harligt nar man vet att ingen som sitter runt en kan lasa vad man skriver pa svenska i alla fall. Dock satt det en kille bakom mig som luktade jatte mycket svett idag. Uha! Jag oppnade fonstret som jag satt precis bredvid och skyllde pa att jag inte var van vid varmen an.

Igar efter skolan gick vi till ett supermarket for att kopa lite mat. Nat som ar harlig har nere ar att ska man kopa klader sa gar man till supermarket och gar en vaning upp. Det ar dar man hittar kladerna i den har stan! Det ar lite farligt for nar man gar och tittar pa klader sa ser man sa mycket som ar fult att man tillslut riskerar att kopa nat som ar fult bara for att det inte ar lika fruktansvart som resten och for att det ar ganska billigt. Men igar hade jag tur. Jag hittade tva kjolar som jag faktiskt tror att jag kommer tycka ar snygga aven hemma sen och de kostade bara 56 och 59 kronor. Perfekt! Annars har jag inte kopt sa mycket klader. En t-shirt som jag kopte for jag tror jag behover ha lite mer klader som tacker axlarna sen nar vi aker ut i byarna. Linnen ar inte alltid ok. Dessutom kopte jag ett par flip-flop bland de forsta dagarna. De var i plast och inte exotiska alls men sulan var typ 1,5 cm mjukt gummi sa man studsar liksom fram och har nere dar det bara ar grus och gropar overallt ar det toppen. Sen hittade jag ett par som ar mer afrikanska i nat lader med lite parlor och med en zebra och ett lejon pa sulan. Dessutom kopte jag en handvaska typ forsta dagen. Den ar inte heller toppensnygg men kostade 30 kronor och ar tillrackligt stor for att rymma kamera, planbok, mobil och ett litet kit med handsprit, nasdukar och huvudvarkstabletter som jag alltid har med mig ifall att.

Nu orkar jag inte skriva mer. Tror inte det hant nat mer spannande faktiskt de har tva dagarna! Forutom att vi upptackt igar att koket dar vi bor inte bara har kackerlackor utan tillrackligt med verktyg for att doda nagon. Det ligger en yxa i fonstret, en sag i skafferiet och en stor kottkrok i tallriksskapet. Underbart! Nar vi forsokte laga mat igar skrek jag hogt tva ganger! Forst nar jag skulle ta upp en grej fran banken och det kom en kackerlacka framspringande precis dar jag hade min hand och andra gangen efter vi atit och jag bara skulle ga och slanga min servett. Nar jag stod ungefar en meter ifran papperskorgen och precis skulle kasta servetten hoppar det upp en kat fran papperskorgen, hoppar upp pa banken bredvid mig och ut genom det stora halet i fonstret. Snacka om att jag inte var beredd pa det! Koket ar sa laskigt att man gar pa helspann hela tiden och vantar pa att nagot ska handa!

NU ska jag sluta. Ha det bra!
Kwa heri (hejda)

Skola

Idag borjade vi skolan igen. Det ar ju fel att ga i skolan pa sommaren.
Var kurs, COBES, borjade idag med tre timmar introduktion dar de upprepade samma sak typ tre ganger och det var inte mycket som gallde oss. Det var mycket som gallde studenterna har nere sasom vad som hander ifall de inte far godkant pa kursen och sant...
Sen hade vi en forelasning i grundlaggande statistik. Eftersom jag redan last tva statistikkurser i Sverige var inte det har sa kul. Dessutom ska vi gora kvalitativ studie har nere med intervjuer och sant och da anvander man ju inte jatte manga diagram och grejer, sant som de gick igenom idag. Jaja.
Ett intressant fenomen har nere ar tiden. I morse var forelasaren 40 minuter sen. Efter lunch ungefar en halvtimme sen. Underbart ju! Alla studenter ar pa plats med det tr 30 minuter innan forelasaren kommer. Ganska irriterade tycker vi svenskar! Dessutom ar schemat mellan 8.30-17.00 sa var tid ar dyrbar!
Jag hoppas det blir battre forelasningar imorgon for idag var verkligen inte roligt!

Matilda, en av arbetsterapeuterna, hade en guidbok over Kenya med sig. Och i den stod det att Eldoret, staden dar vi ar, ar kand for sin ostfabrik och att har inte finns mycket annat att se om man inte gillar ost sa idag tog vi oss ett besok till ostfabriken. Jag maste ju saga att de overdrev lite i boken. Det ar en liten, liten fabrik dar man kunde kopa ost, glass och yoghurt i en lucka. Eller ja, man fick valja ost i en lucka. Sen fick man en lapp sa man kunde ga 10 meter over garden till en annan lucka dr man betalade och fick ett kvitto som man tog tillbaka till forsta luckan dar man hamtade osten. Vi kopte 250 gam cottage cheese. Vi ska smaka nar vi kommer hem. Jag ska beratta om den var god!

Vi sitter pa internetstallet igen dar jag var radd att det skulle bli dyrt sist. Knappast kan man saga. Man betalar 1 KSH per minut sa det blev 36 KSH forra gangen, ca 3,60 kronor, for 36 minuter. Det kan man ju leva med. Internet ar ju fortfarande langt ifran snabbt men snabbast hittills. Tyvarr verkar vi inte kunna anvanda usb-portarna har sa det blir inga bilder den har gangen. Vi ska forsoka branna bilderna pa en skiva istallet. Vi behover ju anda gora back-up emellanat.

Igar hade vi pizza pa ett stalle som heter Klique. Ett lite mer fancy stalle. Vi lyxade och tog en taxi dit, bad honom vanta och gick upp och kopte pizza. Pizzan tog ganska lang tid sa vi gav extra dricks till chauforen for att han fick vanta sa lange. Sa totalt 250 KSH for taxi och 1000 KSH for pizza till fem personer. Dela med 10 for att fa det till SEK. Typ ingenting alltsa!
Dessutom blev vi sa matta att vi inte orkade ata upp.
Nar vi inte orkar sa ger vi resterna till vakterna vid grinden till var gard. Det kandes dumt forsta gangen vi gick ut med vara leftovers men de verkar bli uppriktigt glada och tackar sa mycket och lamnar de tomma tallrikarna pa verandan sa vi kan ta dem pa morgonen sen. Sa lange de tar emot resterna kommer vi nog fortsatta ge dem. Varfor ska vi slanga mat om nagon vill ha den?

Gatubarnen far ocksa lite mat emellanat. Harromdagen kopte vi majs till dem som det star folk langs med vagen och grillar. Nar vi sa "Ni kan fa varsin majs" fragade de ifall de inte kunde fa godis istallet... Bortskamda ungar! Eller nej, just det... Idag fick de samosas. De smakar ungefar som piroger. Kottfars i sma trekantiga paket. Ganska goda och eftersom de foljt efter oss hela gatan upp och sen gick vi bara in pa en restaurang och dissade dem kandes det alldeles hemskt. Sa vi kopte varsin samosa till dem och de verkade glada.
Det ar sa svart emd gatubarnen har nere for ger man dem pengar sa springer de och koper lim att sniffa. Det ar sa hemskt att se dem alldeles borta i blicken med en limflaska i handen. Eller som nar de kommer och ber tjejen i gruppen som roker ifall de kan fa hennes fimp nar hon har rokt klart. Inte ok. Sa man mar daligt om man ger dem pengar och daligt om man inte ger dem pengar for vi har ju i overflod. Mat kanns bra i alla fall. De maste ju ata nagon gang!

Nu ska jag nog sluta. Jag ska se ifall jag kan fa upp bilder imorgon. Antingen gar jag till en langsam uppkoppling pa biblioteket, som bara ligger pa andra sidan gatan fran dar vi bor. Eller sa forsoker jag branna ner pa en skiva och ga tillbaka hit imorgon.

Imorgon kvall ska vi tillbaka till Klique dar vi kopte pizza och titta pa fotboll. Sverige-Serbien ar det va?! Vi fragade ifall de kunde satta pa det at oss och han blev jatte lycklig att vi skulle komma tillbaka! Nar vi gick sa han att vi inte far glomma att komma pa tisdag! Ska bli skont med lite hemma-kansla med fotboll! Dessutom vet jag ju att ni tittar dar hemma! Sa en liten stund ar vi forenade! Ses vid planen!

Utflykt

Idag har vi varit pa utflykt. Nagra av studenterna tog oss med till ett stalle som hette Kerio View eller nat sant. Jag kan forsoka lagga upp bilder sen. Vi tog en Matatu, en minibuss, langt ut till ingenstans och helt plotsligt ar vi pa ett stalle med varldens utsikt over en stor dal. Dar kikade vi lite och at lite mat. Lite dyrare an vanliga stallena i stan, en middag med tva lask kostade hela 42 kronor! Ajda! Men det far man ju ta nar det ar lordag och allt.
Det var spannande for de tog intrade till det har stallet, nagot man inte ar helt van vid har nere. Vi fick betala hela 10 kronor och de pengarna fick vi sen kopa mat och dricka for. Hihi! Hemma hade de tagit minst 50 kronor och inte hade man fatt kopa nat for de pengarna inte!
Det var en harlig tur!

Igar kvall var vi pa en restaurang dar man bestallde hur manga kilo kott man ville ha och sen tog de geten som hangde pa en krok i koket och grillade den at oss och la upp pa stora fat och lat oss gnaga! En upplevelse!
Sen gick vi ut och dansade. Det blev inte sa mycket dansande for min del dock. Nar vi steg ut pa dansgolvet var det som flugor til en sockerbit. Killarna har nere fattar inte riktigt kroppsspraket heller. Om man vander sig om och dansar at ett annat hall foljer de antingen efter eller drar en tillbaka. Inte riktigt nagot jag uppskattar sa jag satt mest och hangde!
Det var valdigt trevligt dock! Det var som att komma tillbaka 10 ar i tiden minst. Mycket gamla hits som spelades. Bland annat tre Ace of Base latar i rad! Underbart att skaka rumpa till lite svenskt gung! =)

Vi har dessutom stott pa var forsta magsjuka har nere! Jag har klarat mig an sa lange men det borjar knorras lite och det passerar vissa fortare an det brukar. Jag ber en bon att jag ska klara mig. Vi forsoker vara noga med vad vi stoppar i oss men nagonstans misslyckades vi i veckan tydligen! Men, nagra spyor och nagra graders feber senare mar aven den personen battre igen sa nu ar det bara att be att vi andra klarar oss!

Nu sitter vi pa ett internetcafe och det star att ajg ar skyldig dem 16dollar nu. Hoppas det ar 16 KSH de menar. Annars var det har ett dyrt blogginlagg.

Ha det fint nu familj och vanner.

Midsommar

Vi har firat midsommar har nere idag. Vi hade med oss en burk sill och kopte lite potatis och nagot som liknade graddfil. Sen dukade vi upp pa altanen dar vi bor och at tillsammans med belgiska tjejen, en kille harifran och killen fran USA. 

Vandrarhemmet hade en liten midsommarstang i porslin som de sakert fatt fran tidigare svenska studenter har sa vi lanade den en stund. Sen lyssnade vi pa "sol, vind och vatten" och "bla, bla himmel". Kandes som svensk sommar! Det var faktiskt riktigt mysigt!


Marknaden



For er som inte ar sa intresserad av sjukhusbilder kommer har en fran marknaden istallet. Nagra av de kenyanska studenterna tog med oss dit i veckan och det var sjukt mycket folk dar. I borjan forsokte jag ta lite kort men sen skockades ungarna runt mig, ville att jag skulle ta kort pa dem, de ville ha mina solglasogon, de ville att jag skulle ge dem pengar och jag vet inte vad allt. Det slutade med att jag fick lagga bade pengar, kamera och solglasogon i vaskan och fokusera pa att halla fast i den medans de pa andra sidan frukten skriker "Rafiki, rafiki, come and buy" Rafiki betyder kompis och det ar nagot vi far hora nastan lika ofta som Mzungu som betyder typ vit, eller framling beroende pa vem man fragar. An sa lange har alla varit trevliga i alla fall sa att de forsoker salja stor mig inte sa mycket.

Det ar roligt med marknader och affarer dar inte priset ar utsatt for vi marker ju att vi far ett hogre pris for att vi ar vita. Nar vi fragar vad en annanas kostar och vi far priset 70 KSH, vilket ar ungefar 7 kronor, ar vi tacksamma for det ar ju jatte billigt for en stor annanas. Vara kenyanska vanner blir daremot upprorda och tycker vi ska ga nagon annanstans och kopa for att kopa en annanas for 70 KSH ar ju forfarligt!!
Man marker dock att man snabbt kommer in i priserna har. Igar at vi ute for nastan 400 KSH, 40 kronor. Det ar ju forfarligt dyrt. Att det sen var en fin bit notkott, pommes och en ol i det priset pa ett relativt fint stalle tanker man inte pa. 400 KSH for kvallsmat ute nar vi i borjan av veckan at for 100-150 KSH pa stallen dar de saljer kenyanska varianter av snabbmat. Det ar ju forskrackligt!

Trots det tar pengarna aldrig slut, atminstone hoppas jag att de aldrig kommer gora det. Vi har varit har i snart en vecka och atit ute tva ganger om dagen, dricksat, kopt vatten och eget toapapper, egen juice och lite kex med fibrer (nagot vi inte far allt for mycket i det ljusa brodet vi serveras pa morgonen) kopt en liten handvaska, flip-flop, sim-kort till mobilen och laddat det for att kunna ringa varandra och skicka sms hem. Trots alla dessa utgifter har jag bara gjort at med ca 500 svenska kronor. Fortsatter det sa har sa blir det ingen dyr semester.
Jag tror dock det blir skillnad nar vi borjar resa runt. Det ar ju inte helt gratis med boende trots allt och lagger man till turistpriser pa det nar vi ar inte har infodingar som guidar oss till ratt stallen sa blir det lite annat.
Men jag tror vi overlever!

En nyhet ar att det igar kom en tjej fran Belgien hit. Hon haller pa med sin D-uppsats pa lakarprogrammet dar och kommer hit for att gora intervjuer med lokalbefolkningen. Helt plotsligt fanns hon pa vart guesthouse alldeles ensam sa vi forsoker umgas med henne sa mycket vi kan. I natt bodde hon ensam men vi har erbjudit henne den ovre sangen i vaningssangen i vart rum for den star anda tom. Jag skulle inte vilja bo ensam i vart hus. Dar knarrar dorrarna pa natten, katterna och hundarna utanfor ar som galna nattetid och det finns nastan inga lampor att tanda i korridorerna. Sa vi far se hur det blir. Hon verkar trevlig i alla fall. Det enda ar val att det ar lite pafrestande att da alltid behova prata engelska for att hon inte ska bli utanfor och att det blir ytterligare en att anpassa sova-vakna tider till. Vi ar ju redan tre i rummet med olika vanor med det ska nog ga.

Nu tror jag det far vara nog for idag. Vi ska ut och ata med en av lakarstudenterna har nere om en halvtimme for han fyllde ar i veckan. Innan lunchen vill jag desstuom hinna byta om och dra pa lite mer solskyddsfaktor. Det ar galet hur solen tar. Har inte brant mig an med det ar nog bara en fraga om tid.

Ha det gott hemma i Sverige och sag garna till familj och vanner att ga in och lasa ifall de ar intresserade. Hann inte sprida adressen sa mycket innan jag akte.

Ha det bra!
Kramar Nilla

Operationssal, bild 2



Det har ar en annan bild i operationsrummet. Inte bara det att dorren ar trasig men den star pa vid gavel hela tiden. In till nasta operationssal finns inte ens nagon dorr utan dar hanger ett duschdraperi emellan.
Alla sterila klader och dukar ar flergangs i tyg och tvattas nog i klorin eller nat for de har nog varit grona och bla en gang, nu ar det batik som galler! Lite som the good old days!

Den superstora syrgastuben ar inte fastsatt i nagot utan behover nagon syrgas, som vi en av forlossningarna tidigare i veckan, tar man helt enkelt jatte-tuben och liksom rullar den pa hojden fram och tillbaka till den plats dar den behovs. Det kan vara i nagot helt annat rum.
Ganska intressant tycker jag eftersom vi i Sverige inte ens far flytta pa vara sma utana tt de sitter pa nagon slags vagn. Syrgas i vaggen tror jag inte existerar.

En annan sak som ar valdigt annorlunda ar att aven om du inte ar steriltvattad kan du sta typ i operationssaret och titta. De ar valdigt noga med de sterila instrumentern men i Sverige far du smisk om du star for nara bordet med intrument. Har ar det fritt fram att sta och titta dar man kanner for det.

Summering: Jag ska INTE opereras i Kenya!

Operationssalen



Har ar operationssalen. Finns likheter med hemma i Sverige men det ar mycket som ar valdigt olikt ocksa.
Ska forsoka fa upp en bild till fran en annan vinkel dar man ser dorren osv ocksa.

Koket dar vi bor



Jag kommer gora flera inlagg med en bild i varje sa jag inte lagger massa tid pa att ladda upp bilder och sa funkar det inte sen.

Det har ar koket dar vi bor. Vi skulle laga mat dar harom kvallen och det sprang en kackerlacka over spisen. Jatte mysigt. Maten ar i alla fall god och an sa lange har ingen av oss blivit daliga (peppar, peppar)

En bild till

Eftersom det gick att fa in en bild kommer nu en till pa utsidan av vart guesthouse dar vi bor. Det lilla oppna fonstret ar en toalett dar det bara finns en toalettstol och inget mer, inget handfat, ingen lampa. Dar gar personalen och lunchgasterna pa toa, jag tror inte de tvattar handerna helt enkelt. Det stor fonstret bredvid med en ljusbla gardin ar toaletten vi anvander. Dar finns toa, handfat och badkar. Och en lampa! Det sista fonstret till hoger ar vart sovrum. Uppmarksamma att det precis bakom busken ar lagat med en plastpase! Underbart! Hade jag trott att det skulle ga att lagga in bilder hade jag tagit fler kort. Jag ska forsoka fa till det senare i veckan.

Rummet

Det verkar inte riktigt funka att lagga upp bilder men om detta lyckas sa ar det en bild pa Ola och Maria som lagar min sang efter att den ramlade ihop! Sa det ar en del av vart rum! Idag har vi aterigen varit pa forlossningen. Fick se tre forlossningar pa tva timmar. Alla i samma rum. Det var ungefar 14 personer i rummet samtidigt, varav tre fodde barn. Rummet var ungefar som ett enkelrum pa svenska sjukhus sa jag kan saga att vi stod pa varandra emellanat. Luften tog slut ganska fort. Men det springer folk ut och in hela tiden sa det kommer in ny luft titt som tatt. Integritet finns inte har nere. Tre kvinnor ligger och blottar sitt underliv for personal och for varandra! Nar man gar in och ut oppnas dorren helt och de draperier som finns mellan sangarna anvands inte! Det skulle aldrig accepteras hemma i Sverige! Igar kom forsta regnet ocksa. Det ar ju regnperiod med det har inte regna pa tva veckor innan igar. Jag och Maria stallde in kareoke-kvallen och gick och la oss tidigt. De andra tog en taxi in till stan istallet for att ga. Det ar bara en kilometer sa i vanliga fall gar vi! Nu ska jag testa ifall internet fortfarande funkar och jag lycas publicera detta. Killarna bredvid mig har pa biblioteket verkar ha lite problem. Halsa alla! Kram

Lite mer

Internet verkar ju fungera sa jag passar pa att skriva lite till. Man vet aldrig nar det blir nasta gang.
Jag har skaffat mig ett kenyanskt telefonnr sa det ar ingen ide att ni ringer eller skickar sms till mitt gamla. Ni sm kanner mig och min man kan ringa till honom sa kan han ge er det om ni vill fa tag pa mig.

Bilder kommer nog inte komma pa ett tag. Internet ar som sagt inte sa snabbt och att ladda upp bilder forsoker jag inte med nu.

Jag kan borja fran borjan. Jag skrev ju nar jag var i Stockholm sa fran det:
Vi fick skjuts till Arlanda av mamman som ocksa serverade oss mat. Dar checkade vi in och gick och vaxlade pengar, som man for ovrigt maste bestalla i forvag om man ska aka hit. Sen gick vi och kopte lite godis och tog det lugnt. Helt plotsligt hor vi i hogtalarna "final call" och var flight. Vi rusar mot gaten och pa vagen dit springer enda killen i ganget ivag at fel hall. Da ska han pa toa forst! Vi uppehaller dem vid passkontrollen och vid gaten sa alla hinner pa planet men vi var verkligen sist. Direkt nar vi satt oss taxade vi ut i stort satt.
Trots att vi ringt Resia och bett dem koppla ihop vara biljetter fick vi inte sitta tillsammans. Sa jag och en tjej satt bredvid varandra och de andra tva pa en respektive tva rader bakom oss. Att vi fick sitta tillsammans var dock ingen fordel. Det var ju trevligt men platserna de gav oss var precis framfor nodutgangen sa vi kunde inte falla ner vara saten. Sa dar satt vi raka i ryggen mellan 23-05. Snacka om att bade rygg, ben och rumpa varkte nar vi gick av.
Jag kan dock verkligen rekomendera Qatar airways. Jag som aldrig flgit sa langt innan var imponerad over servicen, maten och alla smasaker man fick: ogonlapp, oronproppar, horlurar, tandborste och tandkram, strumpor, vatservetter och godis, filt och kudde. Allt detta lag dessutom paketerat i en liten vaska, typ en san man har runt halsen under trojan nar man reser. Den anvande jag nu att forvara pengar, mobil och kamera i nar vi gar ut eftersom jag inte hade med mig nagon handvaska.

Klockan 05 svensk tid, 06 i Qatar, stiger vi av forsta planet i Doha. Det var tidig morgon och temperaturen ute var ca 35 grader. Fran att ha suttit i AC ett gang timmar var hettan valdigt tryckande! Som tur var kunde vi ga in pa flygplatsen dar temperaturen var behagligare. Min kara man ska ju spendera drygt ett halvt dygn pa den flygplatsen nar han aker ner sa vi kollade runt lite och den var valdigt frasch. Bra med plats att sitta, mindre att ligga dock, och frascha toaletter m.m. Shopping-utbudet var begransat men det fanns det man kan tankas behova.

Tva timmar senare gick vi ombord pa nasta plan. Mindre sma tillbehor, mindre mangd mat (men god) men fallbara saten! Oh, jag som inte lyckats sova manga timmar pa foregaende plan somnade innan vi lyfte. Nar vi val var i luften kunde jag bara luta satet bakat och slumra igen. Underbart! Resan tog 5 timmar men det kandes som en timme.

Vi landade i Nairobi som ar Kenyas huvudstad, vid 14-tiden. Dar stod vi i ko en stund med ifyllda blanketter som vi fatt pa planet for att visa upp tillsammans med pass och visum. Stod kanske i ko en halvtimme men det var valdigt drygt!
Sen hamtade vi vara vaskor och gick till inrikesflyget for att slippa slapa runt pa vaskorna. Det visade sig dock att vi inte kunde checka in vaskorna och sen ga ut sa vi checkade in, gick in pa flygplatsen och satte oss och fikade och spelade lite kort innan vi skulle flyga vidare.

Planet till Eldoret var mindre och varmare. Det var ca 25 grader ute och minst lika mycket i planet och dar stod luften helt stilla. For att gora det annu mer obekvamt var det ladersaten sa svetten rann langs ryggarna. Som tur var landade vi efter ca 50 minuter och de andra tre borjade knappa upp balten och packa ihop sina saker. Tur for dem att de har mig for detta var inte Eldoret utan Kisomo, dar vi mellanlandat for att slappa av lite folk. Forst nar de val fragat en kvinna bakom sig tog de pa sig baltena igen och insag att jag hade ratt. Det hade blivit spannande om vi hoppat av dar och inte kunnat ta oss darifran forran nasta dag da det var dags for nasta flygning.
Vi lyfte igen och 20 minuter senare, kl 17.45 kenyansk tid, landade vi i Eldoret. Antligen!
Studenter fran skolan har hamtade oss pa flygplatsen, tog oss till guesthouset dar vi bor och tog med oss ut pa lite mat innan vi slocknade pa kvallen.

Jag maste saga att jag var relativt modfalld pa kvallen nar vi gatt genom morkret, vid 19 pa kvallen ar har becksvart, snubblat pa stenar och skulle lagga oss i ett rum dar ena fonstret ar lagat med en platspase. Det var inte helt latt att somna. Vid 01 pa natten vaknade jag dessutom av nat konstigt ljud. Forst tankte jag att det bara var ljud jag inte var  van vid men sen insag jag att det later precis som nar vattnet kokar i pannan hos mina svarforaldrar. "Det ar ju inte mitt bekymmer" tankte jag men insag sen att vi ar enda gasterna pa vandrarhemmet och dar finns ingen personal pa kvallar och natter. Jag hade dessutom hort den amerikanska killen som vi bor med forklara hur man satter pa varmvattnet sa jag tassar upp och fragar hur man stanger av och gor som man gor hemma, later vattnet rinna en stund. Jag hittade dock inte lampknappen pa toaletten utan dar star jag, morkradd som jag ar, mitt i natten i afrika och later kokande vatten rinna i handfatet. En erfarenhet kan man saga! Jag trodde aldrig att jag skulle overleva i 6 veckor har nere!

Morgonen efter vaknade jag en halvtimme fore alla andra och gick ut dar det var 25 grader varmt och klarbla himmel. Da ar det svart att inte trivas! Nu har man lart kanna omgivningarna och Afrika ar bara helt otroligt! Jag vill aldrig aka hem. Min familj och mina vanner far helt enkelt fytta hit!

Pa plats

Nu ar vi pa plats och allt har gatt bra! Vi har forsokt att komma at internet tidigrare men inte lyckats. Det ar visst lite sa har... Vi bor pa ett Guesthouse som skolan eller sjukhuset eller nat ager. Vid forsta anblicken sag det forfarligt ut men nu har man borjat vanja sig. Vi tre tjejer delar rum och killen delar med en kille fran USA som ar har och jobbar. Det ar kul att traffa lite annat folk ocksa. Igar hade vi rundvandring pa sjukhuset. Det ar inte sa stort sa det gick ganska fort. Idag hade vi forsta dagen med praktik. Vi ar pa e forlossningsavdelning och malet med dagen var att fa se en forlossning och efter nagra timmars vantan var det til slut dags! Sa nu har jag varit med pa det ocksa. Jag avundas dem inte har nere. En 22-arig tjej som fodde sitt forsta barn. Ingen smartlindring, ingen lustgas. Lite lokalbedovning innan de klippte bara. Inte ett ljud gav hon ifran sig heller stackarn. Hemma skriker vi som grisar trots bedovning. Annars har allt gatt bra hittills. Ingen som mar daligt eller sa. Men vi dricker inte vattnet an aven om de sager har att det ar lugnt. Frukost far vi varje dag pa stallet dar vi bor. Omelett, agg, te, frukt och Weetabix. Typ packade flingor som man loser upp i mjolk. Inte alls gott men det enda som innehaller fibrer sa for att halla magen igang ar det bara att ata. Lunch och middag ater vi ute. Det ar sa SJUKT billigt. En hel maltid med dricka for runt 10-15 kronor. Igar at vi iofs for 24 kronor, det var ganska dyrt. Ikvall ska vi nog borja laga var mat sjalva pa kvallen trots allt. Sa man kanner att man gor nagot nyttigt nan gang. Nu ska jag nog inte skriva mer, risken finns att internet slutar att fungera igen.

Stockholm

Nu är vi i Stockholm, eller Upplands-Väsby, där den andra sjuksköterskestudentens föräldrar bor. Där har vi ätit lite mat, välbehövligt kan jag säga då jag inte fick i mig någon lunch innan jag åkte. Höll på att svälta ihjäl en stund!
Bussen från hemstaden tog tre timmar och dessutom var den en halvtimme sen pga köer så jag är rätt sliten nu!

Nu hänger vi här en stund till. Vi planerar att lämna killens familj vid 21-tiden och köra till Arlanda.

Nu skriver jag nog inte nåt förrän jag är framme i Afrika så ni får ha det bra!

Dagen D

Då var det dags för dagen då jag ska åka! Tiden har gått så fort att  jag inte fattar att det är idag!
Har sovit hos min bror i natt. Vaknade vid tvåtiden och var jätte täppt i näsan, rotade igenom handbagaget där nässprayen skulle ligga men hittar den inte. Troligen har jag packat den någon annan stans men för säkerhets skull ska jag springa in till stan nu på morgonen och köpa en till. 35 kronor som kan rädda hela resan.Det är ju eländigt att sitta på ett plan med AC som fläktar på och inte kunna andas!
Så nu ska jag slänga i mig frukost och sen ta en snabb sväng till stan innan jag går till bussen. Vet inte om min bror har något kaffe hemma heller så ev. måste jag inom Pressbyrån och köpa när jag är på stan. Jag sa att jag skulle vänja mig av med kaffe innan jag åkte men jag har ännu inte lyckats. Blir kanske till att köpa koffeintabletter på apoteket.

Så nu lämnar jag Sverige för den här sommaren. Håll mig uppdaterad om vad som händer här hemma så ska jag uppdatera er under resans gång.

Ha det bra alla kära vänner, jag kommer sakna er!


Update: Jag hittade mitt nässpray så nu är det lugnt!

Nu är det dags

Nu står lägenheten i kartonger, eftersom min man flyttar oss medan jag är i Afrika. Det är kaos överallt, framförallt i mitt huvud tror jag!

Om bara några timmar ska vi lämna lägenheten och för mig blir det ju för alltid. Då ska vi åka och titta på tapeter till nya boendet och så ska min man skjutsa mig till styvbror här i stan där jag sover tills imorgon eftersom mannen ska till hemstaden där lillasyster tar studenten!

Kl. 12.05 imorgon lämnar jag stan för Stockholm. Jag får åka buss själv eftersom de från Norrköping råkat boka en buss som kommer från Kalmar istället för från Göteborg och passerar alltså inte Linköping. Sen ska vi hem till den andra sjuksköterskestudentens föräldrar som bor i Stockholm och äta lite innan vi beger oss till Arlanda på kvällen.
Flyget lyfter sen ca 22.30 mot Doha i Quatar där vi landar kl 6 på lördagsmorgonen och väntar i 2 timmar innan vi flyger vidare mot Nairobi och sedan Eldoret. Framme i Eldoret är vi inte förrän vid 17-tiden på kvällen så det blir ett intensivt dygn! Jag hoppas bara jag kan slappna av tillräckligt för att sova på flyget.

I övrigt är jag jätte nervös inför allting. Jag har aldrig varit utanför Europa och aldrig varit hemifrån så länge som 9 veckor. Rekordet tror jag va ett konfa-läger som var i tre veckor ungefär 7 mil hemifrån. Det räknas ju inte ens. I Frankrike var jag i två veckor så det är väl det som är längst bort i längst tid.
Största problemet är vad jag ska ha med mig. Jag har packat det nödvändigaste men har typ två stora högar kvar med kläder och saker som jag skulle vilja ha med.. Får bli att trycka ner så mycket som går och sen helt enkelt hoppas att jag klarar mig!

Be en bön att allt går bra imorgon!

Det ordnar sig nog!

Hon som är ansvarig från skolan här har nu svarat på mitt mejl ang. att de flyttat datumen och det verkar som att det kanske löser sig. Hon skulle försöka ordna så att vi kunde göra lite praktik eller nåt första veckan, innan vi börjar, och att vi kanske kan lämna in eller redovisa arbetet lite tidigare så att vi ändå får ledigt den sista veckan.
Skönt ändå att hon är på "vår" sida och försöker hjälpa till!

Nära nu!

Packade upp min väska igår för att kunna packa ner allt igen. Det var bra för jag upptäckte att jag glömt tandborste och tandkräm och lite sånt.. Det är ju dumt.
Läste sen en reseberättelse från en tjej som var där nere 2004 och hon skrev att det är bra att ta med sig lite små presenter till barnen där nere och lite "större" presenter ifall man blir hembjuden till någon och man vill ha emd sig en present. Vad ska man köpa då? De studenterna som var här hade med sig armband och halsband som vi fick, typiskt afrikanska, men vad ska jag ta med? Några tips?

I natt var jag nervös för första gången inför resan. Jag låg och oroade mig för att jag kommer ligga och oroa mig i Kenya. Jag har bara sovit några få nätter ensam sen vi gifte oss, och långt innan dess med, så det kommer kännas tomt. Dessutom är jag rädd för att bli sjuk nu innan jag åker. Börjar få ont i halsen och har två tänder som gör ont emellanåt.. Jätte irriterande! Lovar att jag kommer få tandvärk där nere bara för att jag aldrig haft det innan och bara för att jag inte kan göra något åt det själv. Usch! Det gör mest ont när jag bestämmer mig för att sova för då känner jag efter så jag får väl hålla mig vaken tills det är dags att åka.

Men tips på presenter hörrni!

Inget svar

Jag har inte fått något svar från henne som är ansvarig här från skolan om hur det blir med datumen för projektet i Kenya. Hon är nämligen i Paris.

Får leta vidare!

Ojojoj

Nu har vi fixat med resa från Nairobi till Eldoret också så nu är allt klart... trodde vi!
Fick mejl ifrån en av studenterna som var här i våras idag med tiderna som gäller i sommar:

1. orientation - june 22nd to July 3rd 2009
2. field placement - july 5th to july 25th 2009
3. report writing and oral presentation- july 26th to july 31st 2009

Toppen. Vi fick dessutom veta att vi ska vara på nåt ställe som heter MOSORIOT HEALTH CENTRE.

Det är bara det att datumen inte stämmer. Vi har ju fått höra att vi ska vara där den 12 juni och vara klara den 26 juli. Med de datumen som står där ovanför kommer inget passa med hur vi tänkt oss. Ska vi helt plötsligt vara där i en dryg vecka innan vi ska börja och sen sluta en vecka senare? Min man kommer ju ner den 27 juli och då hade vi tänkt möta upp dem i Nairobi!
Åh.. Det känns så illa!
Jag har mejlat killen vi fick mejl av och frågat om han missuppfattat något men jag vet inte vad vi ska göra om detta är tiderna som gäller. Ska våra kära pojkvänner vänta på oss i Nairobi i en vecka! Det funkar ju inte!
Jag vet ju dessutom inte vem jag ska fråga om detta nu och kursen är ju inte bara för oss så de lär ju inte ändra datumen för att fyra stackars studenter från Sverige blir upprörda annars.

AHHH!!


RSS 2.0